По случай националния празник, учениците от 3 а клас направиха викторина в програмата Скрач. Те накараха героите си да задават въпроси, свързани с датата Трети март, и да отговарят на тях.

България може да се похвали със завиден брой забележителности и множество красиви места.
По повод 3 март учениците от 1 ”Б” клас изразиха своята любов и гордост към родината, като изработиха с голямо желание и отговорност българската карта по един различен начин. Те оцветиха, изрязаха и залепиха едни от най-интересните забележителности, за които трябва да знаят и малки, и големи.
Възродената на 3 март българска държава поема по един труден път за съграждане на националната си идинтичност. Освобождението отново се превръща в идеология за много хора, останали извън пределите на Княжеството. Търсейки реализация на националния идеал, България участва в няколко войни. Две от тях – Междусъюзническата и Първата световна война се превръщат в национална катастрофа. Ньойският мирен договор ни взема Западните покрайнини, Южна Добруджа и излаза на Егейско море. Това не е достатъчно за съседите ни – гръцкият премиер Венизелос, сръбският – Пашич и румънския – Братиану искат да разделят българската държава на три ,,автономни области”, подчинени на трите съседни държава. Именно това практическо ликвидиране на страната е предотвратено от президента Томас Удроу Уилсън на конференция в Париж. Той е категоричен и заявява, че по-скоро ще напусне конференцията и Париж, отколкото да се съгласи с подялбата на един народ със самостоятелна държава и вековно минало. Президентът е срещу отмъстителното отношение към победените народи. Франция и Великобритания отхвърлят разумния подход на САЩ. В отговор на това Уилсън напуска конференцията и оставя някои свои слу-жители да участват в нея. В резултат от преговорите България е лишена от територии, но поради твърдата позиция на администрацията на Президент Уилсън загубите са намалени, а ликвидирането на българската държава е предотвратено.
Иван Вазов му посвещава стихотворение и го определя ,,Кат нов Христос оттатък океана”.
Съзирайки значимостта на делото му за съхраняване на България, V,,ͣ ̏ поднесоха цветя на паметника и с минута мълчание почетоха личността на Удроу Уилсън .