С няколко мероприятия учениците от ОУ”Св.св.Кирил и Методий”-град Свети Влас отбелязаха празникът на Народните Будители – 1 Ноември.

Децата от 2 „а“ клас- обсъдиха видео- презентация за Будителите- духовници. Малките ученици научиха кои са те, защо са важни, какво са направили за престижа на БЪЛГАРС КОТО знание, както и че са помогнали на народа да се събуди от мрака и незнанието. Децата разбраха ,че в годините на робство и безправие именно тези народни светила са отваряли очите на българите за светлината на буквите и знанието, за славното ни минало.

Малко по- късно същият ден в ОУ „ Св.св.Кирил и Методий- град Свети Влас почетен гост беше Искрен Красимиров- потомък на един от Ботевите четници, основател на проекта „ Незабравима България”. Той представи пред учениците своите филми за Левски, Христо Ботев и Райна Княгиня, разказа малко известни  факти от живота на българските легенди. Учениците с интерес слушаха младия режисьор, който освен със сладкодумие, ги  плени и с атрактивната си визия на опълченец. Седмокласниците  поздравиха своите съученици и учители с рецитал, посветен на българските будители.

Изключително многообразни и емоционални бяха мероприятията по повод Денят на будителите в трети”A” клас. Те се отзоваха на поканата от 4 а клас да участват в открит урок с презентация за  първият будител Паисий Хилендарски. Децата се запознаха с живота и делото на Паисий, взеха активно участие, отговаряйки на задаваните въпроси.

Самостоятелно, с помощта на г-жа Георгиева класът подготви презентация за делото на народните будители, в която се включиха с информация повечето ученици. Те разказаха това което са прочели за книжовниците, борците за свобода и съвременните будители.А под ръководството на г-жа Христова всички изработиха своя “Лапбук” – нов, иновативен метод за обучение по модел от “домашното образование” в Америка. Всеки ученик си подготви своята папка с материали за будители като това допълни и затвърди усвоените знания.

По случай Денят на народните будители, учениците от четвърти “б” клас при с класен ръководител Стелиана Василева, отговориха на въпроса кои хора наричаме народни будители и се запознаха с подробности от живота и делото на наши видни възрожденци. В края на презентацията всички бяха убедени, че без тяхното дело, България може би нямаше да я има. Теодора Николова изпълни стихотворение за народните будители пред своите съученици, с което участва в рецитала, посветен на празника  и бе класирана за най – добро изпълнение, след това  всички ученици заедно изпълниха “Песен за народните будители”.

Втори Б клас отбеляза деня на народните будители с изработването на  постер и диплянка за библиотеката на класа с ликовете на български народни будители и кратка информация за тях. Учениците сами набавиха информацията и снимковия материал. Учениците от 3бклас, отбелязаха Денят на народните будители-Общобългарски празник с изработването на постери.