Отбелязахме Седмицата на четенето

С много прояви отбелязахме Седмицата на четенето в нашето училище. В традиция се превърна гостуването на ученици от  ОУ „Св.св.Кирил и Методий“ в детска градина “Делфинче”.Четвъртокласниците изненадаха децата от трета и четвърта група с представянето на хумористични сценки, а делфинчетата пък поздравиха каките и батковците с коледни песнички и стихчета. Че са приятели на книгата, доказаха и учениците от трети “а” клас – с много старание и труд  те изготвиха постер за Седмицата на четенето. Първокласниците от “а” клас поканиха родителите си и заедно четоха приказки от Братя Грим. Родителите бяха подготвили интересни гатанки за зимата. Децата, които успяха да отговорят правилно, получиха първи картинки за оцветяване, тематично свързани със зимата и предстоящите празници.

Децата от II”Б” клас си направиха куклен театър по приказката Дядо и ряпа. В часа по изобразително изкуство учениците сами изработиха куклите. След това с много желание бяха и кукловоди .Тази приказка ни учи , че заедно можем.

“Мама,татко и аз четем заедно” – това бе мотото на часа по български език за първокласниците от “б” клас по случай Седмицата на четенето. Деца, учители и родители прочетоха вълнуващи истории за весели герои.да преодоляваме трудностите и в днешно време тя е много актуална.

Учениците от втори “а” клас прочетоха на първолаците от “а” клас българската народна приказка “Лястовица и врабче”. Първокласниците с интерес слушаха и разсъждаваха над поуката в приказката.

Учениците от трети „а“ драматизираха приказката „Слънцето и облака“ от Джани Родари.

В китното софийско село Байлово през далечната 1877г. се ражда един от най-известните и обичани български писатели Елин Пелин, чието творчество радва малки и големи и в наши дни. На 3 декември 1949 г. приключва неговият земен път.Днес – 70 години по-късно делото му не е забравено. Нашите ученици изработиха книжка, посветена на годишнината от смъртта на художника на българското село. В нея те преписаха любими стихотворения и разкази и ги илюстрираха. Корицата на книгата е дело на г-жа Магдалена Жечева, начален учител. Деница Цветкова, ученичка от VI клас, подготви презентация за жизнения и творческия път на Елин Пелин.Г-жа Даниела Иванова, преподавател по български език и литература, пренесе учениците в света на писателя чрез спомените на неговия син и внук, споделени във филма на журналиста Катя Тодорова „ Разговори с дядо“ . Книжката, събрала авторовите творби, ще бъде изпратена на музея в село Байлово. Чрез нея възпитаниците на ОУ „ Св.св. Кирил и Методий“ изразяват почитта си към автора и изразяват надеждата си, че българското ще пребъде!