Материална база

Новата учебна година посрещна учениците от ОУ “Св. Св. Кирил и Методий” в Свети Влас с обновена спортна зала. Проектът е част от дългосрочна стратегия за цялостна реновация на училищната база, осъществяван в сътрудничество между училищното ръководство и архитектурно студио Think Forward.
В рамките на пет години и четири реализирани проекта училището се сдоби с творческа стая за канализиране на детската свръх енергия – „5 Стаи“ ; първото училище на открито в страната – „Out-of-School“, подпомагащо прилагането на съвременни учебни методологии; центъра за демократично образование „Демократос“; „Нови инфраструктури“ – обновени коридорни пространства, които социализират учениците, въвеждат прозрачност в обучението, създават нова училищна ценностна и пространствена инфраструктура. Днес училището е със статут на иновативно, увеличава близо три пъти броя на своите ученици, попада в топ 10 сред училищата в бургаска област, категорично решава проблема с насилието сред учениците.
Проектите, изцяло финансирани от делегирания бюджет на училището, са носители на редица национални и международни награди, сред които първа награда на Български Архитектурни Награди 2018, златно отличие от A’ Design Award, номинация за европейската награда за съвременна архитектура Mies van der Rohe Award, попадат в селекцията на Dezeen Awards и German Design Award.
Тази година, благодарение на дарение, се осъществи и петият проект – реновация на училищната спортна зала и прилежащото към нея преддверие. Проектът цели обновяване на спортната база и възпитаване на спортна култура у всеки ученик. Спортната зала и фоайето са обособени тематично. Цветовата палитра на фоайето е логично продължение на интериорното решение на коридора, а дизайнът интерпретира спортни елементи, пресъздадени и разпознати в ергономичните столчета тип „топки“, металния шкаф със спортен дизайн, пистата за бягане, водеща към входа на спортния салон. Зоната осигурява пространство за тихи, интелектуални игри като шах и дама. Изградена е графична стена, посветена на ползите от спорта за човешкото тяло и психика. Спортният салон е професионално оборудван за волейболни и баскетболни тренировки. Четири допълнителни баскетболни табла са разположени в периферията на салона, за да могат най-малките ученици да упражняват уменията си да вкарват кош. Нова вентилационна система осигурява целогодишен приток на свеж въздух в залата. Въздуховодите, осветителните тела, прозорците и стъклените врати са защитени от удар чрез метална конструкция с мрежа.