Тази година през месец април в най-мащабния ежегоден международен конкурс за архитектура и дизайн „A’ Design Award & Competition“ бе награден със златно отличие български образователен проект в гр. Свети Влас.

“Демократос” е проект за реновация на актовата зала в ОУ„Св. Св. Кирил и Методий“ и превръщането й в демократично пространство в рамките на традиционно училище. В новата многофункционална зала са заложени принципите на свобода, равноправие и плурализъм, характерни за демократичните училища. „Демократос“ е винаги достъпна зала, която може да се ползва в учебно и извънучебно време. Децата получават свобода на избор по какъв начин да ползват залата, като програмата й се определя наравно от учители и ученици. Флексибилността на проекта позволява трансформацията на залата в социален хъб, форум за дебати, учебен център, работилница, театрална и кино зала, зала за презентации, столова.

Проектът е плод на съвместната работа между директора на училището – Чубрина Стефанова, арх. Галина Милкова и дизайнер Недко Николов от студио за иновативен дизайн и архитектура Think Forward.

В журито на „A’ Design Award & Competition“ участват 212 професионалиста и академични преподаватели от целия свят, а подадените проекти са от 180 държави. През месец март проектът бе номиниран от Съюза на архитектите в България за националната архитектурна награда “Архитектон”.

Повече информация за проекта може да намерите на:

– https://www.behance.net/gallery/60104481/Demokratos,

– както и на страницата на „A’ Design Award & Competition“ –https://competition.adesignaward.com/design.php?ID=62854.